SWEA North Carolina

SWEA NC’s styrelse 2019

Läs mer om våra härliga styrelsemedlemmar nedan;

Frida Nordmark – ordförande och annonsansvarig

I oktober 2017 landade jag i Kernersville norr om Greensboro och här trivs jag som fisken i vattnet. SWEA blev från början en viktig, rolig och intressant del av vardagen. Jag slås alltid av vilken fantastisk samling tjejer som vi är i SWEA. Så många spännande bakgrunder med så många smarta, starka kvinnor som inspirerar mig och som jag lär mig nytt ifrån varje dag. Jag ser fram emot att leda SWEA NC framåt som en modern avdelning för moderna svensktalande kvinnor. Jag har arbetat hela mitt liv i bankvärlden och har lett tre bankkontor i Göteborg innan flyttlasset gick över Atlanten. Men låt dig inte luras! Jag är en kreativ, glad och bullrig person vilket inte alltid stämmer överens med den generella bilden av en bankkamrer. Jag har alltid älskat att upptäcka nya platser och lära känna nya människor. Nu ser jag fram emot att lära mig ännu mer om North Carolina och om dig!

 Johanna Åkerblom – vice ordförande

Jag bor med man och tre barn i Oak Ridge utanför Greensboro, North Carolina. Hit kom vi som expats i augusti 2018 och det känns som att vi precis börjar bli “varma i kläderna” här. Jag brukar lite diffust säga att jag kommer från mellansverige, men sanning att säga har jag bott de flesta av mina levnadsår i och kring Göteborg. Med detta sagt…jag är född i Västerås, hade min barndom i Nyköping och Örebro och min grundskoltid i byn Söderbärke i södra Dalarna. I Söderbärke spelade man fotboll eller sjöng i kör, och jag valde det sistnämnda. Musikintresset och musikgymnasiet drog mig från bonnalandet till Stockholm, detta innan lärarutbildningen så lockade i Göteborg. Här mötte jag mannen med stort M och våra tre barn gjorde entré: Nils 2004, Siri 2006 och Edith 2010. Lärarbanan övergick i intresse för skolutveckling och specialpedagogik och innan vi lämnade Sverige arbetade jag som ambulerande specialpedagog i Kungsbacka kommun. Omställningen – att flytta till ett annat land, i allmänhet, och att gå från att vara heltidsarbetande kvinna och mamma mitt i arbetslivet, till att i stället på heltid sköta familjens markservice, i synnerhet, – har minst sagt varit lärorik. I stunder av förvirring, glädje, missmod och hopp har det varit fantastiskt att ha ett pärlband av kloka, varma och glada SWEA-kvinnor att fråga om råd och dela erfarenheter med. Ärligt talat vet jag inte riktigt hur jag hade klarat mig utan dem?!
Jag är stolt och glad över att fått förtroendet att aktivt vara med och fortsätta driva SWEA-arbetet i North Carolina – jag lovar att göra mitt allra bästa!

 Linda Viding – sekreterare

Hej! Mitt namn är Linda och jag är gift med Andreas och vi har två barn, Sol 15 år och Oliver 10 år. Själv är jag hemma, men pluggar mot något inom tandyrket. Har inte riktigt bestämt mig än. Min man arbetar som pilot på JetBlue. Vi flyttade till USA första gången 2010. Vi flyttade då till Florida. Vi bodde i Tampa området och trivdes jättebra! 2017 flyttade vi upp till Apex, NC. Här trivs vi också väldigt bra även om jag saknar palmerna och stränderna. Det var också här som jag först fick kontakt med SWEA. Tycker det är väldigt roligt att dela erfarenheter med andra svenskor som är i samma ”situation” eller som har samma livsstil kanske är bättre ord som en själv.

 

 

 

Pia Jinhage – kassör

Kommer ifrån Göteborg men landade i Greensboro 2017 efter att min man och jag tyckte att det var dags att få lite omväxling i livet. Vi har gjort detta tidigare den gånger bar det av till Curitiba, Brasilien i 3 år för hela familjen. Min man jobbar på Volvo Lastvagnar och vi har 2 vuxna döttrar som inte är med denna gången men som gärna kommer och hälsar på oss. Jag är förnärvarande tjänstledig ifrån mitt jobb i Sverige som Logistikutvecklingschef på KappAhl AB.  Nu passar jag på att ta hand om mig själv och njuter av livet. I Brasilien fanns inte SWEA men jag var engagerad i Curitiba International Women’s Club och träffade därigenom många goda vänner. När jag flyttade hit var det självklart för mig att gå med i SWEA för att lära känna nya trevliga kvinnor. Rollen som kassör är helt ny för mig men jag älskar excel så jag hoppas att det skall gå bra.

 

 Åsa Ström – medlemsansvarig och programansvarig Charlotte 

Jag är född och uppvuxen i Jönköping, har bott ett antal år i Nürnberg i Tyskland men för 7 år sedan hamnade vi i Huntersville, NC, och här stortrivs vi. Klimatet här är toppen, vi har nära till både bergen och havet och jag har möjlighet att spendera mycket tid med våra tonåringar vilket är otroligt värdefullt för oss. Vi, det är jag och min man Claes som jobbar för Husqvarna, Lucas som är 18 och Cajsa som är 17 år. Vi har två hundar som heter Vegas och Stella. Jag gillar att träna och att springa, jag älskar mat, både att äta och att laga. Eller att läsa om mat också för den delen. Bakar ofta också, främst bröd. Är väldigt glad i vår båt som ligger i Lake Norman, läser en del böcker och är ganska fixig och tricksig men det som kännetecknar mej mest är att jag älskar att engagera mej i olika projekt och föreningar. Jag har suttit i SWEA NCs styrelse i två år och jag har varit mycket  engagerad i SWEA Charlottes uppstart som är en relativt ny grupp här i North Carolina. Jag är glad för att vara en del av SWEA, och jag har genom organisationen träffat många underbara tjejer.

Annika Jensen – programansvarig RTP

Jag är född och uppvuxen i Örebro. Hamnade så småningom i Stockholm där jag även träffade min man Sören, gifte oss, köpte hus och fick två underbara barn Tilde -03 & Adam -05. 2008 gick flytten från Täby till Chicago, IL där bodde vi i fem år, sedan kom möjligheten att få flytta till Schaffhausen i Schweiz, även där hann vi bo i fem år innan flyttlasset gick till Cary, NC i augusti 2018. Det är min mans arbete i pumpbranchen som fört oss runt om världen. Vilket har varit väldigt berikande och gett oss möjlighet att träffa så många människor från hela världen. Men vi har förstås alltid Sverige i våra hjärtan och värnar om våra svenska traditioner och där har Swea varit en oslagbar tillgång. Det är första gången jag är med i SWEAs styrelse, men var aktiv medlem när jag bodde i Chicago. Ser fram emot att anordna träffar i RTP området och få träffa många härliga människor.

Britt-Marie Mertz – programansvarig Charlotte

Jag är född och uppvuxen i Jönköping, men flyttade till New York som tonåring. Jag har varit bosatt på många ställen i USA såsom New York City, Miami, Minneapolis, Rumson, NJ, Chicago, San Francisco, och nu Charlotte. San Francisco har varit mitt längsta pass, där min son Jason föddes, där jag även startade och ägde ett medicinskt bolag i över 25 år. Efter jag sålde mitt bolag i San Francisco var jag fri att dra vidare på nya äventyr. Charlotte var ett lätt beslut eftersom min son Jason med familj bor här, och jag har nu glädjen att vara tillsammans med och se mina 2 härliga barnbarn växa upp. Jag är nu också fri att ägna mig åt mina största intressen såsom ballroom dancing, yoga, friluftsliv, resor, musik, språk och kultur. När jag kom till Charlotte för 4 år sedan tog jag snabbt kontakt med SWEA NC… var med i SWEA San Francisco i många år. Vilket fantastiskt nätverk av trevliga och äventyrslystna svenskor vi har i vår SWEA organisation, och vad härligt det är, att när man flyttar från ett land eller stad till en annan, så får man genom SWEA, snabbt kontakt med goda svenska vänner.

 Anna Henry – programgruppen Charlotte

Jag är uppvuxen i Helsingborg. Innan jag flyttade till USA, pluggade och jobbade jag i Tyskland och London. Jag gifte mig med Kirk och flyttade till Dallas, Texas 1989. Jag var med och startade SVEA of Dallas and the Metroplex som senare blev en del av SWEA. Jag har två barn som föddes i Dallas.  Efter 11 år i Texas flyttade vi till Kalifornien och 2003 hamnade vi i underbara Charlotte. Jag har en lärarexamen från UNC Charlotte och jobbar som “ESL lärare” på lågstadiet. Jag undervisar  och stöder barn och deras familjer som kommer från andra länder. Jag gillar att resa, laga mat, utöva yoga och provar gärna nya motionsformer. Jag är så glad att vi äntligen har en SWEA grupp här i Charlotte och tycker det är otroligt viktigt att vara en del av SWEAs nätverket. Tack vare SWEA har jag under mina år i USA alltid hittat nya vänner när jag flyttat. Detta är mitt första år i styrelsen.

 

Jenny Palming – programansvarig GSO

I augusti 2016 flyttade jag med min familj, man och två tjejer nu 12 och 14 år gamla, till Oak Ridge, NC. Ett fantastiskt äventyr som inkluderar nytt språk, ny kultur, nya vänner, nya sporter, ny mat och mycket, mycket mer. Under min tid här har jag haft möjlighet att återuppta mina intressen att baka och laga mat, men även kunna lägga mer tid på träning. Jag har också läst kurser på distans.

Jag växte upp i Vänersborg och efter gymnasiet åkte jag till Freehold, NJ, som au pair. När jag flyttade tillbaka till Sverige bosatte jag mig i Göteborg för att studera och forskade sedan inom fältet fetma och diabetes. Därefter jobbade jag med kliniska prövningar. När vi fick barn flyttade vi till Kullavik där vi stortrivdes, men det var inte något svårt beslut att flytta till USA när min man fick den möjligheten.

Marie Schyberg – Ledamot

Ursprunglig Skåne tös som flyttade till Paris i 20 årsåldern som au-pair och dansare. Fyra år senare blev jag Uppsalastudent, sen Stockholmstjej.
Gift med Jan och vi har fyra pojkar och ett barnbarn. Två av pojkarna följde med till Charlotte när vi flyttade hit för ett äventyr på tre år. Nu, sju år senare är vi kvar och trivs alldeles förträffligt bra. Jag arbetar som mäklare i Charlotte-området, ett helt fantastiskt yrke som ger mig möjlighet att träffa folk från hela världen. Charlotte växer och utvecklas och framförallt många internationella inflyttningar.
Privat, Jag är en fd danstjej så jag går gärna och  kollar på en dansföreställning men annars går mesta fritiden åt barnens skola och aktiviteter. Det är mitt första år i SWEAs styrelse och det ska bli kul att träffa nya SWEOR och vara med att bygga organisationen vidare.

Anna Wisjö – webansvarig

Jag är uppvuxen i Halmstad och flyttade till Sarasota FL 1992 som au pair. Efter min tid som au pair studerade jag på USF i Tampa. Flyttade till Charlotte 1998 med Bank of America som jag precis pensionerade mig från efter 20 års tid. Jag är nu fotograf och fotar allt från bröllop till nyfödda och gravida. Fotografi har alltid varit ett stort intresse ända sen tidig tonårs tid. På den tiden fotade man film! Jag stickar lite också, praktiserar yoga, och importerar Åsa Tomtebod tomtar. Jag sitter med i styrelsen för svenska skolan i Charlotte. Jag är gift med Eric, en amerikan sen 2008 och vi har en son, Elliott som är nästan 8 år. Vi bor vid Lake Norman. Vi är ute på sjön mycket under sommaren och vi har nu också en segelbåt som vi ska fixa till. Detta är mitt första år i SWEA styrelsen och planerna är att jag ska ta över som webansvarig i 2018. Jag är glad att SWEA nu finns i Charlotte så vi kan träffas och umgås med andra svenskar och hålla våra traditioner vid liv.

 

Pernilla Johansson – webansvarig

Kom till Greensboro i januari 2015 efter att ha bott de två senaste åren i Bangalore, Indien. Expatmaken förde oss hit och det är väldigt lätt att leva och trivas här. Har även hunnit med några expatår i Lyon, Frankrike, för ett antal år sedan. Från början kommer jag från Borås där jag även utbildade mig inom ekonomi och marknadsföring, vilket också har varit min profession. Lever med min man och våra två barn i High Point, vilket tillhör Greensboro-området. På dagarna sysselsätter jag mig med att plugga diverse kurser på distans från olika universitet och högskolor i Sverige, träna, baka bröd, vara ute i naturen, resa och pyssla om min familj. Jag blev medlem i Swea NC på direkten och engagerade mig i programgruppen och senare även i stipendiekommittén, för att sedan två år ha ansvar för webben. Swea är en förening som anordnar mycket roliga evenemang och som värnar om Sverige och svenska traditioner, saker som även ligger mig varmt om hjärtat.